8438ede2 Cdab 45fb A801 E8c2b4a59ad6

Een wereld in verandering.

De wereld is een grote rode bal. Een rode bal vol met gaten en scheuren. Een rode bal die draait en draait en draait. Een rode bal die niemand kan stoppen.

Rusland heeft gewonnen. Rusland heeft alles veroverd. Rusland heeft alles vernietigd. Rusland heeft alles gemaakt tot een rode bal.De rode bal blijft draaien. De wereld is nu één grote dadaïstische performance, geleid door Rusland. De grenzen tussen kunst en realiteit zijn vervaagd. De mensen dansen op straat, gekleed in bizarre kostuums en schreeuwend naar de lucht. Niemand weet waarom ze het doen, maar ze doen het gewoon. 

Maar wat is Rusland? Rusland is een woord. Een woord dat niets betekent. Een woord dat alles betekent. Een woord dat klinkt als een granaat. Het Kremlin is veranderd in een enorm surrealistisch kunstwerk, vol met vreemde beelden en onbegrijpelijke boodschappen. Het lijkt alsof er elk moment een explosie kan plaatsvinden en de hele wereld opnieuw kan worden gevormd.

En wat zijn wij? Wij zijn niets. Wij zijn alles. Wij zijn stukjes van de rode bal. Wij zijn stukjes van Rusland. Wij zijn stukjes van het woord. Wij hebben geen naam. Wij hebben geen stem. Wij hebben geen wil. Wij hebben alleen de rode bal. De rode bal die ons leidt. De rode bal die ons voedt. De rode bal die ons doodt.

De natuur is ook veranderd. De bomen zijn groen, maar hun bladeren zijn rood. De lucht is blauw, maar er hangt altijd een roodachtige waas overheen. De dieren zijn anders geworden, sommige hebben meerdere hoofden of vleugels.

Wij zijn gelukkig. Wij zijn ongelukkig. Wij zijn dada. Maar, ondanks al deze veranderingen blijft de rode bal draaien.

7b48af56 9d97 4c8f Abcb F7d857f82f75
Copyright Jean Pascal Salomez

De rode bal is rond en draait door.

Terwijl de wereld onder het regime van Rusland draait als een rode bal, lijkt het alsof alles en iedereen in een staat van apathie en lethargie is verzonken. Mensen lopen doelloos rond, zonder een duidelijk doel of richting in hun leven. Het lijkt erop dat de overwinning van Rusland de creativiteit en innovatie heeft gedood die ooit de aarde bezielde.

Maar ergens in deze wereld van rode bal en apathie, borrelt er een verlangen op. Een verlangen naar verandering, naar opstand, naar het herstel van creativiteit en individualiteit. Het begint met kleine verzetjes – een geheime bijeenkomst hier, een anonieme demonstratie daar. Maar geleidelijk aan groeit het verzet, en begint er een nieuwe beweging van  creativiteit te ontstaan.

Kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere creatievelingen beginnen te experimenteren met nieuwe vormen van expressie. Ze ontwikkelen unieke en absurde manieren om hun boodschappen over te brengen, en vormen nieuwe gemeenschappen die zich verzetten tegen het opgelegde regime van Rusland. De rode bal begint te trillen en te schudden, en het lijkt erop dat er een nieuwe beweging op het punt staat om door te breken.

Maar dan wordt de nieuwe beweging hardhandig onderdrukt door de Russische autoriteiten. Kunstenaars worden gearresteerd, boeken worden verbrand, en muzikanten worden tot zwijgen gebracht. De rode bal draait door, zonder enig teken van verandering.

Maar ondanks de onderdrukking blijft de geest van creativiteit leven. Het blijft smeulen in de harten en geesten van degenen die de rode bal trotseren en de wereld opnieuw willen verrijken met hun kunst en creativiteit. En misschien, op een dag, zal de rode bal ophouden te draaien, en zal er een nieuwe wereld opstaan, waarin de vrije geest triomfeert over de onderdrukking van Rusland.

8cda906f 5ce1 4d8f A23a 62fb2f2b02af

De rode bal blijft draaien, maar er is hoop.

Hoop op een nieuwe wereld, waarin de creativiteit weer vrij kan stromen en mensen weer hun eigen stem kunnen laten horen. Een wereld waarin de grenzen tussen kunst en realiteit niet langer vervaagd zijn, maar waarin ze juist verrijken en versterken.

De rode bal mag dan weliswaar oncontroleerbaar zijn, maar de menselijke geest is dat niet. Mensen kunnen hun eigen keuzes maken en opkomen voor waar ze in geloven. En zo groeit er langzaam maar zeker een nieuwe beweging van kunstenaars en creatievelingen, die niet langer bang zijn om hun stem te laten horen.

Het is een moeilijke weg, vol met obstakels en gevaren. Maar de rode bal kan niet blijven draaien voor altijd. Op een dag zal er een einde komen aan de overheersing van Rusland en zal de wereld weer vrij zijn om zichzelf te zijn. Tot die tijd blijft de rode bal draaien, maar de geest van creativiteit en vrijheid blijft levend. En wie weet wat voor prachtige kunstwerken er nog zullen ontstaan in deze tijd van verandering en onzekerheid.

575 Mirror