Vandaag begeef ik me op het water, weg van de wal, klaar voor een vaartocht door de IJzervlakte. Samen met mijn kinderen, mijn liefste en mijn mooie denkbeelden stap ik aan boord. Terwijl ik straks mijn motortje start, zet ik een lekker bakkie koffie om rustig op temperatuur te komen. En zo begin ik aan een betoverende reis door een landschap doordrenkt van geschiedenis.

Varen op het water is een avontuur dat je kan verjongen en inspireren. Het geluid van de golven en de meeslepende beweging van de boot laten je de stress van alledag vergeten en een gevoel van vrijheid opwekken. Het genot van het varen op het water overtreft alle verwachtingen. Zoek een nieuwe horizon op, zie de zon opkomen en ondergaan terwijl je in verbinding staat met de elementen. Of je nu een enthousiaste watersporter bent of gewoon wilt ontspannen op het water, varen biedt kansen om je innerlijke kracht te herontdekken en je geest op te frissen. Je hoeft niet ver te gaan of veel geld uit te geven om de schoonheid en inspiratie van het varen te ervaren. Begin gewoon met het verkennen van de wateren dicht bij huis en laat je verrassen door wat je vindt. Sta open voor nieuwe ervaringen en laat het varen op het water je hart vullen met hoop en avontuur. Ik ben klaar om te varen, haal het anker op en laat het avontuur beginnen!De IJzervlakte, een wondermooi gebied, draagt de sporen van een duistere tijd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden hier de grenzen tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagd. Het was een tijd waarin de menselijke geest werd geconfronteerd met de meest bizarre en angstaanjagende taferelen.

Soldaten waren verzonken in modderige grond, gehuld in gasmaskers die hun gezichten veranderden in onherkenbare maskers. Het landschap was doordrongen van een onwerkelijke stilte, doorbroken door het geratel van geweervuur en het dreigende geluid van exploderende granaten. Het was een schouwspel waarin de menselijke geest werd geconfronteerd met de meest bizarre en angstaanjagende taferelen. Het was een oorlogsgebied waar de psychologische tol van de oorlog zich uitsprak in elke vezel van de omgeving.

Deze surreële omgeving weerspiegelde de psychische tol van de oorlog. Soldaten werden geconfronteerd met onvoorstelbare horror, waarvan de impact niet te bevatten was. Hun gedachten en emoties werden verstrikt in een labyrint van absurditeit en wanhoop.

Maar na de duisternis kwam er een sprankje hoop. Na de oorlog herrees de natuur op de IJzervlakte, als een teken van veerkracht en wedergeboorte. Uit het verwoeste landschap bloeiden delicate bloemen en groeiden groene grassen. Het was een eerbetoon aan de kracht van de natuur, die altijd een weg vindt om te herstellen, zelfs na de grootste verwoestingen.

Terwijl ik over het water glijd met de Nehalania, zie ik de IJzervlakte in al haar glorie. Kleurrijke bloemen sieren de oevers, terwijl vogels vrolijk fluiten en vlinders dansen in de zachte bries. Het is een prachtig schouwspel van leven en hoop, een herinnering dat zelfs na de donkerste tijden, schoonheid kan bloeien.

Ik hoop dat de mens het besef heeft van de waarde van dit gebied. Het is een nationale schat, een parel van natuurpracht die gekoesterd en beschermd moet worden. Het zou een deel moeten uitmaken van het Belgische nationale park, waar flora en fauna kunnen gedijen en waar bezoekers kunnen genieten van de serene schoonheid van de IJzervlakte.

Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en streven naar duurzaamheid en behoud. Laten we de geschiedenis eren door de natuur te beschermen en te koesteren. Moge de IJzervlakte een plek zijn waar generaties na ons kunnen genieten van haar schoonheid en de lessen die ze ons leert.

En zo vaar ik verder, met mijn dierbaren aan mijn zijde, terwijl we ons laten meevoeren op de golven van verbeelding en hoop. In dit magische moment, omringd door de geschiedenis van vergiftiging en verwoesting, vinden we een glimp van een herrezen natuur en een visie voor een toekomst waarin de IJzervlakte een beschermd en gekoesterd deel is van het Belgische nationale park. En waar het hopelijk voor eeuwig en altijd de laatste vredige rustplaats kan zijn van velen die hun leven lieten tijdens deze verschrikkelijke oorlog.