Omdat religie iets persoonlijk is zal men zelden zijn eigen religie absurd vinden, andere religies als fout beschouwen.

De persoonlijke aard van religie maakt het zeldzaam dat mensen hun eigen religie als absurd beschouwen of andere religies als fout bestempelen. Het streven naar nieuwe idealen in deze tijd is echter van groot belang voor de toekomst van onze planeet. Als atheïst pleit ik voor een wereld waarin rechtvaardigheid centraal staat en waarin iedereen eerlijk en gelijkwaardig behandeld wordt.

Helaas zien we in sommige delen van de wereld een verontrustende trend waarbij kinderen worden opgeleid om deel te nemen aan heilige oorlogen in naam van de islam. Dit wijst op een problematische interpretatie van de religie die gericht is op extremistische en irrationele doelen. Zelfs binnen de moslimgemeenschap groeit het bewustzijn over deze kritieke situatie. Het is belangrijk om te erkennen dat dit fundamentalisme een reactie is op het Westen en traditionele waarden van de islam tegenspreekt.

Ik ben van mening dat het probleem ligt in de interpretatie van islamitische tradities en het verlies van cultureel erfgoed en historisch besef. Gebrek aan kennis over de eigen geschiedenis en religie maakt jongeren vatbaarder voor radicale ideeën. Daarom is het essentieel om meer aandacht te besteden aan onderwijs en bewustwording over de eigen geschiedenis en religie.

Hoewel een Europese islam nog niet volledig geïnstitutionaliseerd is, groeit deze trend wel en kan het een serieuze bedreiging vormen voor onze samenleving en de toekomst van onze kinderen. De gevoelens van vervreemding bij jongeren kunnen leiden tot frustratie en het creëren van een wij-zij denken. Het is belangrijk om te begrijpen dat jongeren van migrantenouders vaak negatief praten over “de westerlingen” terwijl ze tegelijkertijd deelnemen aan onze samenleving, bijvoorbeeld door interactie met onze kinderen en het verspreiden van streng religieuze opvattingen en radicaliseringsbeelden.

Dit leidt tot frustratie bij de gevestigde bevolking die geen succesverhalen van moslimburgerschap binnen een westerse context wil zien, terwijl honderdduizenden moslims in Europa dagelijks hun religie praktiseren in huizen en andere plaatsen waar haat en vernietiging van onze cultuur worden gepredikt. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van deze ontwikkelingen en te blijven werken aan een samenleving waarin respect voor elkaars cultuur en religie centraal staat, en waarin we samenwerken aan een betere toekomst voor onze kinderen en de planeet als geheel.

Als atheïst ben ik van mening dat de mensheid behoefte heeft aan nieuwe idealen. Mijn persoonlijke zoektocht richt zich op het streven naar rechtvaardigheid en eerlijke behandeling van mensen overal ter wereld. Het is echter niet nodig om religie volledig uit te bannen om deze idealen te bereiken.

Religie kan mensen houvast, troost en zingeving bieden, en veel religieuze gemeenschappen zetten zich in voor liefdadigheid en het verbeteren van de wereld. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de schadelijke aspecten van religie, zoals geweld en conflicten, en de positieve aspecten ervan.

In plaats van religie uit te bannen, moeten we ons richten op het aanpakken van de negatieve aspecten en het versterken van de positieve aspecten. Het bevorderen van een seculiere samenleving, waarin religieus en niet-religieus denken gelijkwaardig worden behandeld en waarin de staat geen invloed uitoefent op religieuze aangelegenheden, kan helpen om een gelijk speelveld te creëren en religieus extremisme te verminderen.

Daarnaast is het verbeteren van religieuze educatie essentieel, zodat mensen een beter begrip hebben van hun eigen religie en de verschillen en overeenkomsten met andere religies. Dit kan bijdragen aan meer begrip en respect tussen religieuze groepen en kan het gevaar van radicalisering verminderen.

Al met al is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de rol van religie in onze samenleving.