Miauw Miauw Miauw

Er was zeker en weten ook nog zoiets als pareltjes voor de zwijntjes. Het zou een fascinerend thema kunnen zijn voor een artikel mijn stijl. Maar wat betekent het om pareltjes voor de zwijntjes te werpen? En hoe kan dat een inspiratiebron zijn voor een kunststroming die de logica en de rede verwerpt?

Parels voor de zwijnen werpen is de originele malloterij die rechtstreeks uit de Bijbel komt. Het betekent dat je iets waardevols verspilt aan mensen die het niet waarderen of begrijpen. Het is een vorm van zinloosheid en verspilling, die in contrast staat met de schoonheid en de kostbaarheid van de pareltjes.

Als dadaïst wil ik de gevestigde orde en de conventionele kunst provoceren en ondermijnen. Ik wil willekeurige en ongerijmde elementen in mijn werken. Schitterend en stralend en verwerpelijk.

Een artikel dus, een experiment kunnen met taal en geen beeld, waarbij de lezer wordt uitgedaagd om zijn eigen betekenis te creëren of te ontdekken. Een coherent of logisch non/verhaal, een verzameling van fragmenten, citaten, associaties, paradoxen en humor. Het is een boodschap of moraal hebben, een spel van mogelijkheden en verrassingen.

Een artikel zou kunnen zijn: en is.

# Parels voor de zwijnen

> “Dada is het tegendeel van alles.” – Tristan Tzara

[Geen foto van een varken met een parelketting om zijn nek]

Wat zie je als je naar deze voorbije zin kijkt? Een grap? Een belediging? Een metafoor? Een kunstwerk? Een paradox? Een provocatie? Een mysterie?

Dada is alles en niets. Dada is het tegendeel van alles. Dada is het tegendeel van niets. Dada is het tegendeel van het tegendeel.

> “De ware dadaïsten zijn tegen dada.” – Hugo Ball

> “Miauw Miauw is veel gezegd en is geen objectieve waarneming. ” – Jean Pascal Salomez

Dada is geen stijl of een beweging. Dada is een houding en een methode. Dada is een manier om de wereld te bekijken en te bevragen. Dada is een manier om jezelf te bevrijden en te vermaken.

> “Om dada te begrijpen moet men dada zijn.” – Hans Arp

Dada is geen kunst of anti-kunst. Dada is kunst en anti-kunst. Dada is kunst-anti-kunst. Dada is anti-kunst-kunst.

> “Dada betekent niets.” – Marcel Duchamp

Dada is geen woord of een betekenis. Dada is een woord en een betekenis. Dada is een woord-betekenis. Dada is een betekenis-woord.

> “Doe iets onverwachts.” – Kurt Schwitters

Dada is geen regel of een principe. Dada is een regel en een principe. Dada is een regel-principe. Dada is een principe-regel.

> “Doe iets onverwachts.” – Kurt Schwitters

Doe iets onverwachts.

> “De ware dadaïsten zijn tegen Miauw Miauw Miauw.” – Jean Pascal Salomez

Wat vind je van deze? Vind je het interessant of vervelend? Vind je het leuk of stom? Vind je het mooi of lelijk? Vind je het zinvol of zinloos?

Doe eens iets onverwachts en durf.

423833 3191838431468 2064345349 N
Copyright Jean Pascal Salomez