Om der wille van de smeer likt elke kat de kandeleer.

Wij moeten toezien hoe de slechtsten als schuim naar boven komen en hoe de besten worden onderdrukt. En vooral, wij moeten toezien hoezeer het islam fundamentalisme hier steeds meer voet aan wal krijgt,

Dankbaar in de handjes klappend werden de miljarden van Saoedi-Arabiërs ontvangen als welkome investering voor dit werk verschaffende project. Dit zet Antwerpen meteen op de kaart als officiële sponsor van het internationale terrorisme.

Enige tijd geleden al kwam er vanuit verschillende hoeken zware kritiek op de deal. Beweert wordt dat N-VA de Saoedi ‘s de hand boven het hoofd houd. Ook de Antwerpse haventop lijkt zich niets van deze kritiek aan te trekken. Wanneer deze meerderheid dwingen kan, ligt het voor de hand, dat petro-geld en macht overheerst. De violen zijn gestemd en er is concessie verleend. Duizend of meer Belgische arbeiders zullen straks het 150 hectare groot petrochemisch terrein bemannen en het bloedgeld opbrengen om alle opties open te stellen die het internationale terrorisme zo broodnodig heeft.

Het buitenlands beleid van Saoedi-Arabië staat nu al decennia lang louter in het teken van hoe de hand te leggen op de rijkdommen van onze westerse samenleving. Elke regering die – hoe wreed ook – bereid is daar bij te helpen kan rekenen op genereuze steun van diezelfde rijke Saoedi-Arabiërs. In België hebben ze dat blijkbaar goed begrepen en de democratische krachten verder gemarginaliseerd om verder Belgische wapens te leveren aan de fundamentalistische groeperingen die gesteund worden door Saoedi-Arabië . In de periode 1998-2012 heeft België voor meer dan 2 miljard euro aan wapens aan het Saoedische koninkrijk geleverd. Als we als burger willen vermijden dat bloed van onschuldigen aan onze handen kleeft, deze oorlog niet nog meer willen laten escaleren, dan is het tijd de stem te verheffen, de vuisten te ballen en onze beleidsmakers een fundamentele koerswijziging te verzoeken. Om terroristische groeperingen als IS te vernietigen moet de geldstroom vanuit Saoedi-Arabië droog gelegd worden. Saoedi-Arabië is al jarenlang de wereldwijde financier van het islam fundamentalisme en neemt steeds meer landen in zijn kielzog mee.

Wees dus gewaarschuwd. Bart De Wever heeft de geur van het petrogeld opgesnoven en predikt in samenspraak met het Antwerpse Havenbedrijf in lyrische bewoordingen de komst van de Saoedi’s in de Antwerpse haven. Dat Saudi-Arabië al jarenlang de grootste financier is van het jihadisme zal de burgemeester en de Haventop worst wezen. In die zin lopen ze mee in het rijtje met onder meer koning Filip die in januari dit jaar nog naar ginder reisde om eer te betuigen aan de overleden koning Abdullah, en er handjes te schudden met de nieuwe koning Salman. De na de aanslagen in Parijs zo emotionele gepimpte François Hollande was er ook en genoot er schijnbaar meer dan voldoende, samen met de glunderende David Cameron.

Om der wille van de smeer likt dus elke kat de kandeleer, zo ook elke Belgische edele heer.

De vreselijke jaren, die nu voor ons liggen, zou ons burgers moeten leren dat deze vorm van dictatuur, die in volle ontwikkeling voortraast, niet de oplossing is. De gemeenschap moet dringend gaan erkennen dat het huidige stelsel te kort schiet, dat de wezenlijke zorg van de mens voor zijn medemensen, de levendige belangstelling voor hun werkelijke belangen, een meer sociocratisch, holacratisch bestuur vereisen.

Wij zijn als burgers de laatste jaren te vaak opgeschrikt door verordeningen, die ons zonder meer werden medegedeeld, waardoor het bloed ook aan onze handen kleeft, zonder dat enig overleg was gepleegd.

Wij moeten zonder meer toezien, hoeveel misbruik er gemaakt word van macht, wij moeten toezien hoe alle vrijheid verdwijnt: de vrijheid van vergaderen, van spreken, van geweten. Wij moeten toezien hoe kunsten en wetenschappen weg kwijnen en de hoogste cultuurwaarden aangetast worden. Wij moeten toezien hoe de slechtsten als schuim naar boven komen en hoe de besten worden onderdrukt. En vooral, wij moeten toezien hoezeer het islam fundamentalisme hier steeds meer voet aan wal krijgt, dit door investeringen toe te laten in onze industrie, en dit door het radicaalste land ooit.