De tropische droom, het Franse rijk. Het lijkt een gaullistische traditie voor Frankrijk het hebben van overzeese gebiedsdelen. In termen van ‘koloniën’ en ‘dekolonisatie’ stelden ze zich nooit vragen.

NC (464)
Fotografie Jean Pascal Salomez

Nieuw-Calédonië, een betoverende reis door de tijd en culturen, waar ik deelgenoot werd van een intrigerende dans tussen traditie en moderniteit. Mijn ontdekkingsreis begon in de schaduw van het Franse koloniale verleden, waar dit eiland ooit diende als een afgelegen strafkolonie.

De Overeenkomst van Nouméa uit 1998 ontsloot de deuren naar een nieuwe fase, een periode van overgang waarin bevoegdheden geleidelijk werden overgedragen van het Franse moederland naar het lokale bestuur van Nieuw-Calédonië. Een belofte van onafhankelijkheid zweefde in de lucht, maar de realiteit bleek complexer dan verwacht.

Terwijl ik me onderdompelde in de betoverende landschappen, ontdekte ik de diepgaande culturele mix die het eiland kenmerkt. De Kanaken, de oorspronkelijke bewoners, deelden hun verhalen van veerkracht en worsteling met de overheersende Franse invloed. Een delicate dans van identiteit en modernisering ontvouwde zich voor mijn ogen.

In mijn verkenning van Nieuw-Calédonië als ondernemer, stuitte ik op een wereld van mogelijkheden en uitdagingen. De administratieve rompslomp, hoewel bekend uit mijn ervaringen in Frankrijk, vroeg om een nieuwe benadering. Het bleek dat het opbouwen van persoonlijke relaties en netwerken essentieel was, waarbij verborgen kansen slechts toegankelijk waren via de juiste connecties.

En dan de fascinerende paradox van onafhankelijkheid: een streven dat in de harten van velen leefde, maar waarvan de realisatie ingewikkelder bleek dan gedacht. De Fransen behielden een stevige greep op het eiland, en de Kanaken zouden een hoge prijs betalen voor hun streven naar zelfbeschikking.

Nieuw-Calédonië, met zijn adembenemende schoonheid en gelaagde geschiedenis, bleek meer dan een tropisch paradijs. Het werd een levendig verhaal van mensen, van mijn eigen ontdekkingsreis door een wereld doordrenkt van contrasten, waar het verleden en heden samensmolten in een unieke dans van cultuur, identiteit en zakelijke mogelijkheden.

Nc (407)