Over Interpretatie en selectie

Img 0123

By Jean Pascal Salomez

Dansen op de cadans van de waanzin: over de zinloosheid en betekenis van ons bestaan.

Het wassende maanlicht, verstrooid over de gebroken spiegels van onze geest, verblindt ons met een verblindende helderheid die ons uitnodigt om de onzichtbare grenzen van ons bestaan te overschrijden. Maar wat is grens? Wat is bestaan? Wie zijn wij om de waarheid te kennen?

Met dadaïstische invloeden worden deze vragen gesteld, waarbij logica en reden worden losgelaten om ruimte te bieden aan de waanzin van creativiteit en surrealisme. De betekenis van woorden wordt opzettelijk verdraaid om een nieuwe betekenis te creëren die ons uitnodigt om de wereld op een andere manier te bekijken.

In deze chaos van zinloosheid vinden we betekenis en creëren we het, met onze woorden en daden, onze schone leugens en lelijke waarheden. We zijn kunstenaars, althans in onze eigen ogen, en als zodanig hebben we het recht om te creëren wat we willen, zonder angst voor veroordeling of censuur.

Laat ons dan dansen op de cadans van de waanzin, onze geesten bevrijd van de ketenen van logica en rede. Laten we onze harten openen voor de schoonheid van het onverwachte, het grillige, het groteske. Laten we ons verliezen in de eindeloze stroom van creativiteit die ons omringt, en ons laten leiden door de onvoorspelbare wendingen van het lot.

Zelfs in de manier waarop we sociale media gebruiken, kunnen we dadaïstische elementen vinden. Het vormen van een mening over een ander persoon wordt danig in de war gebracht door een vorm van uiterlijke schijn welke weinig kan worden gekleurd door ervaringen met de persoon in kwestie. Zo kan een persoon als te negatief of positief worden beoordeeld op basis van slechts een profielfoto of profielschets.

In dit dadaïstische perspectief kan het interpreteren van informatie uit sociale media leiden tot een vervormd beeld van de werkelijkheid. Het lijkt logisch dat de informatiestroom van zintuigen naar de hersenen begint bij de analyse van elementaire kenmerken zoals uitstraling en uitspraken. Maar in een dadaïstische wereld waar creativiteit en surrealisme de boventoon voeren, is het mogelijk om die elementaire kenmerken opzettelijk te verdraaien om een ​​nieuwe betekenis te creëren die ons uitnodigt om de wereld op een andere manier te bekijken.

In een wereld waar het menselijk gedrag steeds weer blijft verbazen, biedt het dadaïsme ons een manier om onze creativiteit en waanzin te omarmen en onze geesten te bevrijden van de beperkingen van de logica en de rede. Het daagt ons uit om onze eigen betekenis te creëren en te ontdekken in de chaos van het leven, zonder angst voor veroordeling of censuur.

Copyright Jps (2)
Fotografie Jean Pascal Salomez