Gangsta fans

Op profielsites wemelt het van fan pages voor bekende gangsters waar jongeren zich aan kunnen spiegelen.

Duizenden bezoekers bejubelen gevreesde criminelen. Typ de naam van bekende gangsters in de zoekbalk van Facebook en er verschijnt een lijst van pages met duizenden, vooral jonge, internetgebruikers die de gangsters bejubelen.

Marco Salomez

Haemers, Horion, Lammers en Fourniret zijn bekende criminelen!

Op de page voor Patrick Haemers staat het volgende te lezen. Contactgegevens, literatuur en persartikels over onze held, alsook tips voor de geslaagde overval, kunnen worden uitgewisseld. Freddy Horion zijn aanhangers loven zijn voorbeeldige gedrag in de gevangenis Leuven Centraal en steunen hem “zodat hij ooit een nieuwe zonnebril kan kopen”. Schokkend zijn de getuigenissen op de pages voor Geneviève Lhermitte, de moeder die haar vijf kinderen vermoordde. Er zijn zo’n 25 mensen die niet akkoord zijn met de manier waarop Lhermitte haar kinderen vermoordde, maar ze kunnen wél begrip opbrengen voor deze daad. Ze steunen haar zelfs in de beslissing haar kinderen met een mes omgebracht te hebben.

Het wordt eigenlijk nogal lachwekkend met de aanhangers van het Comité de Libération de Michel Fourniret. Die gaan nog wat verder. Ze eisen de onmiddellijke vrijlating van de Franse seriemoordenaar. Ze durven het zelfs te hebben over “een heilig man”.

Zelf heb ik menigeen persoonlijk gekend. Maar helaas ben ik allergisch voor foute mensen. En dan bedoel ik,  mensen die nogal gewelddadig zijn, heerserig, dominant en vooral, mensen die liegen. Als ik dat soort mensen in mijn vriendenlijst moet hebben staan om enige inhoud aan mijn figuur toe te kennen dan krijg ik een hyper-aanval. Het maakt niet uit bij wie van dat soort. Ongeacht kleur, geslacht, etcetera.

Mensen, jullie hebben de monsters zelf gecreëerd. En zonder dit inzicht zijn jullie gedoemd. Het is daarom nuttig en eerlijk je zwakte voor foute mensen te erkennen, en als je er niet van gediend bent, er in de toekomst met een grote boog om heen te lopen. Maar dat kan erg lastig zijn. De foute mensen staan vaak op het goede moment op de juiste plek, kennen jouw zwakte, en geven jou het gevoel dat het bij jou toch net even anders is dan bij al die anderen.

Fotografie : Jean Pascal Salomez