VANDAAG VRIEND, MORGEN VIJAND!

Het overkomt ons allemaal. Niemand vindt het leuk. Althans niet degene die het overkomt.

skelet copyright
Back on the wall
Self Copyright Jps (29)
Jean Pascal Salomez

Mensen die je ontvrienden lijden vaak aan een narcistische persoonlijkheidstoornis!

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een sterke behoefte aan bewondering, behoefte aan macht en een laag inlevingsvermogen. Mensen die lijden aan deze stoornis kunnen in eerste instantie overkomen als charmant en interessant, en vinden het leuk om bewonderd te worden.

Maar als de vriendschap langer duurt, blijkt vaak dat egocentrisme een ernstig obstakel kan zijn. Narcistische personen eisen een voorkeursbehandeling en ontvangen graag reacties en ‘vind ik leukjes’. Als dit niet gebeurt, voelen ze zich snel gekrenkt of ondergewaardeerd. Hierdoor zijn ze vatbaar voor negatieve verschijnselen en proberen ze hun ego elders gestreeld te krijgen.

Mensen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak niet in staat om zich in te leven in de gevoelens van anderen. Dit maakt het moeilijk voor hen om empathie te tonen en om zich aan te passen aan sociale situaties. Hierdoor kan hun kwetsbaarheid tot behoorlijk ontwrichte uitvallen leiden.

Het ontvrienden op sociale media is ook een gedrag dat vaak geassocieerd wordt met narcisme. Mensen die anderen ontvrienden op bijvoorbeeld Facebook doen dit vaak omdat ze hun eigen ego willen beschermen. Ze willen niet dat anderen hun berichten bekritiseren of hen niet bewonderen zoals ze dat willen. Dit gedrag is een voorbeeld van de manier waarop narcisme kan leiden tot ongezonde relaties en sociaal isolement.

About the author

If you want to learn more about him, you’re in the wrong place.