Jean Pascal Salomez

Copyright

Wraak is een natuurlijke reactie die  wordt opgeroepen als vergelding voor onrecht!

Hordes mensen lopen er rond met snode plannetjes in hun hoofd om wraak te nemen. Wraak schijnt een natuurlijke reactie te zijn die bij velen wordt opgeroepen als vergelding voor zogenaamd onrecht wat hun is aangedaan. Wraak nemen is in de meeste gevallen helaas nog steeds strafbaar, en het is ook niet altijd de oplossing moet ik toegeven, maar het voelt wel goed aan voor sommigen, schijnt het. Wie er middenin zit gaat wel heel anders denken. Zelf noem ik het een pre-dood ervaring. en een ultiem sein van je lichaam naar een constructiever en meer doelgericht leven. Een mooie vergelijking is het verhaal van de gekookte kikker.

Flikker je een kikker in een pan met warm water, springt ie er al heel gauw weer uit. Flikker je een kikker in een pan met koud water en warm je dit langzaam op dan blijft hij gewoon zitten tot hij dood gekookt is. De kikker realiseert zich niet dat de omstandigheden steeds nijpender aan het worden zijn. Met ene sprong zou hij zich nochtans kunnen redden, want, kikkers die kunnen goed springen. Waarom springt hij dan niet en waarom spelen wij soms voor kikker? Hebben wij mensen in nood soms ook niet door dat het water steeds warmer wordt, of de situatie.

Waarom blijven zitten met leed tot de situatie uit elkaar dreigt te spatten? Niet uit je bek lullen maar aan het probleem werken is het advies. Niet teveel over nadenken, en ook te lang door zeuren over het probleem geeft alleen maar een her-beleving van de pijn en affirmeert en verdiept het trauma. De mens wil immers maar vier dingen : eten, slapen, schijten en neuken, en om dat te kunnen doen heeft diezelfde mens zielsrust nodig in een al even rustige omgeving.

Maar goed, iedereen heeft blijkbaar recht op een mening  Elke mening heeft ook wel een kern van waarheid. De voeler heeft gelijk als hij denkt dat je niet diep genoeg tot jezelf kan komen door er alleen maar over na te denken. De denker heeft ook gelijk wanneer hij gaat beweren dat je niet zomaar ongedocumenteerd op pad kan gaan. Je hebt absoluut baat bij een wel overwogen beslissing. En uiteraard heeft ook de doener het bij het rechte eind wanneer hij meent dat als je een weloverwogen levensplan hebt dat dreigt in de knel te komen, en je doet niks, er veel onverwachte wendingen kunnen optreden.

De drie persoonlijkheidstypes die vaak worden onderscheiden in de psychologie: de voeler, de denker en de doener.

Wat zijn de kenmerken van elk type? Hoe kunnen ze elkaar helpen om een gelukkiger en zinvoller leven te leiden? En hoe kun je een balans vinden tussen voelen, denken en doen?

De voeler is iemand die veel waarde hecht aan emoties, intuïtie en empathie. Hij of zij kan zich goed inleven in anderen en heeft een sterk gevoel voor wat goed en fout is. De voeler is vaak creatief, sociaal en idealistisch. Hij of zij kan echter ook moeite hebben om rationeel te blijven, grenzen te stellen en kritiek te ontvangen. De voeler kan soms te veel op zijn of haar gevoel afgaan en daardoor impulsief of onrealistisch zijn.

De denker is iemand die veel waarde hecht aan logica, analyse en kennis. Hij of zij kan goed problemen oplossen, argumenteren en plannen maken. De denker is vaak intelligent, objectief en kritisch. Hij of zij kan echter ook moeite hebben om emoties te uiten, contact te maken en risico’s te nemen. De denker kan soms te veel op zijn of haar verstand afgaan en daardoor star of afstandelijk zijn.

De doener is iemand die veel waarde hecht aan actie, resultaat en uitdaging. Hij of zij kan goed initiatief nemen, doelen bereiken en verandering teweegbrengen. De doener is vaak energiek, praktisch en zelfverzekerd. Hij of zij kan echter ook moeite hebben om te reflecteren, samen te werken en te ontspannen. De doener kan soms te veel op zijn of haar wilskracht afgaan en daardoor roekeloos of dominant zijn.

Zoals je ziet, hebben elk van deze persoonlijkheidstypes hun eigen sterke en zwakke punten. Het is dan ook niet zo dat het ene type beter is dan het andere. Sterker nog, ze kunnen veel van elkaar leren en elkaar aanvullen. De voeler kan de denker leren om meer naar zijn of haar hart te luisteren en de doener om meer rekening te houden met anderen. De denker kan de voeler leren om meer naar zijn of haar hoofd te luisteren en de doener om meer onderzoek te doen. De doener kan de voeler leren om meer naar zijn of haar handen te luisteren en de denker om meer actie te ondernemen.

Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen voelen, denken en doen. Dat betekent niet dat je alle drie de types in gelijke mate moet zijn, maar wel dat je bewust bent van je eigen voorkeuren en valkuilen, en dat je openstaat voor andere perspectieven en manieren van leven. Door jezelf te ontwikkelen op alle drie de gebieden kun je je potentieel beter benutten.