Over hoe gelukkige mensen denken.

Bij tegenslag zien sommige mensen het niet meer zitten en raken mentaal in een neerwaartse spiraal, worden redelijk ongelukkig. Het is me ook ooit overkomen, en om het tij te keren en zelfs sterker uit de strijd te komen, was de juiste instelling het belangrijkste gegeven om  opnieuw gelukkig te worden.

Copyright JPS
Foto : Donovan Salomez

De meeste ongelukkigen onder ons verschillen maar weinig van mij in de startperiode van het leven. Het enige grote verschil is mogelijk de denkwijze die met de jaren is gevormd. Zolang je denkwijze goed is en je niet bij de pakken blijft zitten, zal je erin slagen om telkens weer gelukkig te worden.

Een kenmerk is het spelletje met je eigen regels durven te spelen. Je bent immers niet van plan om gelukkig te worden door binnen de grenzen te denken van wat iemand anders je vertelt om te doen. Mensen die gelukkig worden, doen wat het beste voor hen is en doen niet dingen die alleen voordelen opleveren voor anderen. De eerste regel is dus om zelfstandig te denken en je los te maken van de mensen die je hierin beperken.

Gelukkige mensen doen wat en wanneer ze maar willen.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je moet stoppen met luisteren naar anderen en jezelf moet lesgeven. Maar laat je emotioneel niet de les lezen. Mensen die de techniek van emotionele manipulatie bewust of onbewust gebruiken, lijken vaak sterke persoonlijkheden te hebben die hun zin willen doordrijven en geen andere techniek tot hun beschikking hebben dan de makkelijkste weg van manipulatie te kiezen. Vaak hebben ze een laag zelfbeeld door een problematische historie en kunnen ze slecht omgaan met tegenspraak. Doordat ze heel erg bang zijn om de macht te verliezen, beschuldigen ze hun slachtoffer vaak van egoïsme, gevoelloosheid en egocentrisch gedrag, zonder te realiseren dat dit juist eigenschappen zijn die ze zelf sterk hebben.

Word wat je denkt.

Als je een van die mensen bent die zich voortdurend zorgen maakt over wat anderen van je denken, dan heb je nog een lange weg te gaan. Laat je niet regeren door die ander, die zich laat regeren door de regels van een ander. De juiste focus is een onderdeel van de juiste instelling. Verwacht niet dat je gelukkig wordt als je je focus niet op je eigen einddoel richt. Het proces van gelukkig worden is niet makkelijk, zeker niet als je een hoop ellende hebt moeten ervaren. Allerlei obstakels zullen ook op je af blijven komen en hoe je ermee omgaat, zal bepalen of je slaagt of niet. Ga je bijvoorbeeld bij de pakken neerzitten als iets niet direct lukt?

Zolang je over de juiste mentaliteit beschikt, ben je in staat om gelukkig te zijn wanneer je dat zelf wenst. Daar hoeft men geen ‘The Secret’ voor te lezen.

Copyright Jean Pascal Salomez
Copyright Jean Pascal Salomez

Onthoud dat geluk een keuze is.

Ook al zijn er obstakels en uitdagingen op je pad. Met de juiste instelling en focus kun je op elk moment van je leven gelukkig zijn. Het betekent niet dat je nooit meer verdrietig zult zijn of dat er nooit meer moeilijke momenten zullen zijn, maar het betekent dat je in staat bent om door deze momenten heen te komen en er sterker uit te komen.

Een belangrijk onderdeel van geluk is zelfacceptatie. We hebben allemaal onze eigen unieke persoonlijkheden, kwaliteiten en gebreken. Het is belangrijk om te accepteren wie we zijn en niet te streven naar perfectie. Door zelfacceptatie kun je ook accepteren dat anderen niet perfect zijn en kun je een relatie met hen hebben gebaseerd op echte acceptatie en begrip.

Naast zelfacceptatie is ook dankbaarheid een belangrijke factor voor geluk. Door dankbaar te zijn voor wat je hebt, kun je meer waarderen wat je hebt en je gelukkiger voelen. Dit betekent niet dat je niet meer hoeft te streven naar wat je wilt, maar het betekent wel dat je meer kunt genieten van de reis en de kleine dingen in het leven.

Kortom, geluk is een keuze die begint bij de juiste instelling en focus. Het betekent niet dat je nooit meer verdrietig zult zijn of dat er nooit meer moeilijke momenten zullen zijn, maar het betekent wel dat je in staat bent om door deze momenten heen te komen en er sterker uit te komen. Door zelfacceptatie en dankbaarheid kun je je geluk nog meer vergroten en meer genieten van het leven.

Copyright Jean Pascal Salomez
Copyright Jean Pascal Salomez

Enkele feitelijke aanvullingen om het geheel te versterken:

 

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich focussen op dankbaarheid over het algemeen gelukkiger zijn en minder last hebben van depressieve gevoelens. Dit komt doordat dankbaarheid leidt tot meer positieve emoties en het vermindert het gevoel van negativiteit.

  • Zelfacceptatie kan ook leiden tot meer veerkracht en een betere mentale gezondheid. Mensen die zichzelf accepteren, hebben vaak meer zelfvertrouwen en een hoger gevoel van eigenwaarde. Dit kan leiden tot een positievere kijk op het leven en meer geluk.

  • Naast zelfacceptatie en dankbaarheid is ook sociale steun een belangrijke factor voor geluk. Mensen die zich gesteund voelen door anderen en een sterk sociaal netwerk hebben, zijn over het algemeen gelukkiger en hebben een betere mentale gezondheid.