Over het heerlijke leventje van een gevangenisdirecteur!

Het zal je maar gebeuren. Jaren door moeten brengen in de gevangenis en op het matje geroepen worden door een adjunct gevangenisdirecteur welke een crimineel blijkt te zijn. Zijn bureel waar hij de gedetineerden ontving was opslagplaats voor verscheidene wapens.

Diezelfde directeur -Jean Bultot- is heden ten dage weer volop in het nieuws. Deze keer met beruchte videobeelden van groepsseks, in een bad, boordevol heerlijke confituur, en nog heerlijker meiden, bloot, geheel bloot. Bultot, lang beschouwd als een personage welke mogelijk een oplossing wist voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Daags voor de laatste aanslag van de Bende van Nijvel, op 8 november 1985, belde diezelfde Jean Bultot naar een informant van de Belgische Staatsveiligheid om te vragen of deze hem zeer dringend een machinegeweer kon brengen. Dat schreef De Morgen toen der tijd. Diezelfde informant ontlokte Bultot de dag na de raid ook nog enkele uitspraken en nam die op band op. Bultot zegde daarin dat hij, zoals de speurders jarenlang vermoedden, ‘de daders zou kennen’. Die informant kreeg van de Staatsveiligheid echter het verbod opgelegd  zich nog langer met die Bende bezig te houden.

Over wie de heerschappen van de bende van Nijvel eigenlijk waren en wat hun uiteindelijke doel was zijn heel wat verschillende theorieën. Ook Minister Van den boeynants werd verdacht. Het zou mogelijk de bedoeling geweest zijn om paniek onder de bevolking te zaaien door brutale overvallen te plegen om zo met enkele Rijkswachtofficieren een staatsgreep in België te kunnen plegen.

Omstreeks maart 1982 en november 1985 richtte de Bende van Nijvel, of de dolle schutters van Waals Brabant, een bloedig spoor in België aan.  Dit land werd door een schokgolf geteisterd. Minstens 28 mensen verloren het leven en er vielen meer dan 40 gewonden. Ze vermoorden, zomaar, zonder meer, zonder enige emotie lastige getuigen en onschuldige voorbijgangers – of dat nu mannen, vrouwen of kinderen waren – en schoten zonder aarzeling agenten dood. De gangsters twijfelden er ook geen moment aan om op bijna militaire wijze politiewagens in de val te lokken.

Momenteel werken er nog slechts vier speurders aan het onderzoek naar de 28 moorden van de Bende van Nijvel. Officieel zijn het er zes, maar twee van hen zijn ziek.

Weapon Copyright Jps (25)
Fotografie Jean Pascal Salomez