Psx 20191221 205910

Een kijk op hoop en toekomst

Het leven is een onzeker en vaag concept dat ons bestaan ​​zonder enige zin of doel lijkt te drijven. Hoop is een van de weinige dingen die ons nog resten, een vage verwachting van een betere toekomst. Deze toekomstige situatie, waarin iets wat we wensen werkelijkheid wordt, lijkt onze enige hoop op geluk en voldoening te zijn.

Toch is het belangrijk om te begrijpen dat hoop niet zomaar een illusie is die we ons voorhouden om ons beter te voelen. Het is een essentieel onderdeel van ons bestaan ​​en onze zoektocht naar zin en doel in het leven. Hoop stelt ons in staat om onze grenzen te verleggen, nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren. Het stelt ons in staat om onze normen en waarden te ontdekken en te begrijpen wat echt belangrijk is in het leven.

Het is belangrijk om deze zoektocht naar hoop niet te onderdrukken, vooral niet bij jongeren. Als alles goed gaat op school en in hun sociale leven, moeten we ze de ruimte geven om hun grenzen te verkennen en hun eigen identiteit te ontdekken. We moeten begrijpen dat falen en tegenslagen een noodzakelijk onderdeel zijn van deze zoektocht, en dat ze ons uiteindelijk sterker maken.

Toch moeten we ons ook bewust zijn van de kracht van onze gedachten. Onze gedachten hebben de kracht om ons te genezen of te doden, om wonden te helen die geen balsem kunnen genezen. Hoop is een krachtige gedachte die ons in staat stelt om te volharden in onze beslissingen en ons te sterken in tijden van tegenspoed. Het is deze kracht van hoop en vertrouwen in de toekomst die ons in staat stelt om te blijven groeien en ons te bevrijden van ons lijden.

Het is onze zoektocht naar deze innerlijke rijkdom die ons in staat stelt om onze eigen toekomst te bepalen. We moeten begrijpen dat alles wat er gebeurt, wijs en goed is, en dat het ons helpt om te groeien en ons te ontwikkelen. Zelfs als de toekomst soms dreigend lijkt en we ons alleen voelen, moeten we ons eraan herinneren dat we ons eigen lot bepalen en dat we ons altijd kunnen blijven ontwikkelen.

In deze zoektocht naar hoop en innerlijke rijkdom, moeten we ons bewust zijn van de dreiging van eenzaamheid en conflict. We moeten begrijpen dat we niet alleen zijn en dat er mensen zijn die ons begrijpen en waarderen. We moeten ons openstellen voor de wereld en ons laten inspireren door nieuwe ideeën en ervaringen. Alleen zo kunnen we onze grenzen verleggen en ons volledige potentieel bereiken.

Kortom, onze zoektocht naar hoop en vertrouwen in de toekomst is een essentieel onderdeel van ons bestaan ​​en onze zoektocht naar zin en doel. Het stelt ons in staat om te groeien en ons te bevrijden van ons lijden, en ons te inspireren om onze grenzen te verleggen.

Het antwoord voor deze zoektocht zou kunnen worden gevonden in theorieën van Sigmund Freud.

Volgens Freud is het menselijk bestaan ​​fundamenteel gericht op het vermijden van pijn en het streven naar genot. Dit kan zich manifesteren in de zoektocht naar hoop als een manier om de pijn van het heden te verminderen en een betere toekomst te bereiken.

Freud stelt dat het ego, het deel van ons bewustzijn dat verantwoordelijk is voor de rationele besluitvorming en het aanpassen aan de omgeving, ons in staat stelt om hoop te behouden. Het ego kan ons helpen om ons aan te passen aan veranderingen en tegenslagen, en om de hoop te behouden dat we uiteindelijk ons doel zullen bereiken.

Daarnaast benadrukt Freud ook het belang van onze innerlijke conflicten en ons onbewuste als een bron van onze zoektocht naar betekenis en doel. Hij stelt dat het onbewuste verlangens en behoeften bevat die we niet altijd bewust kunnen waarnemen, en dat deze verlangens ons kunnen leiden naar bepaalde keuzes en beslissingen in ons leven. De zoektocht naar hoop kan daarom ook worden gezien als een zoektocht naar vervulling van deze innerlijke verlangens en behoeften.

Al met al kan de zoektocht naar hoop en vertrouwen in de toekomst worden gezien als een existentiële behoefte van de mens om betekenis te geven aan het leven. Vanuit psychoanalytisch perspectief kan deze zoektocht worden verklaard als een manier om pijn te verminderen, innerlijke conflicten op te lossen en vervulling te vinden in ons leven.

Alles kunst en kitsch.

Vanuit mijn dadaïstische perspectief zie ik de zoektocht naar hoop en vertrouwen in de toekomst als een absurde en zinloze onderneming. Ik geloof dat de wereld en het leven zelf absurd en chaotisch zijn, zonder enige inherente betekenis of doel. Ik verwerp het idee dat er enige zinvolle zoektocht of bestemming is om naartoe te werken.

In plaats daarvan stel ik dat het leven en de wereld moeten worden gezien als een spel, waarbij het doel niet is om een ​​bepaald resultaat te bereiken, maar om te spelen voor het plezier van het spelen zelf. Vanuit dit perspectief is hoop een nutteloos concept, omdat het de illusie creëert dat er iets is om naar te streven of op te hopen.

Als dadaïst ben ik ook kritisch ten opzichte van de kracht van gedachten en emoties, zoals hoop. Ik geloof dat deze zaken ons beperken en ons in de weg staan om volledig op te gaan in het moment. In plaats daarvan streef ik naar een toestand van totale vrijheid en spontaniteit, waarbij ik alle conventies en regels van de samenleving terzijde schuif.

Vanuit mijn dadaïstische perspectief kan de zoektocht naar hoop en vertrouwen in de toekomst dus worden gezien als een beperkende en illusoire onderneming, die ons ervan weerhoudt om volledig op te gaan in het leven en het spel ervan. Het is een uitdaging voor mij om de grenzen van mijn eigen gedachten te verleggen en mij open te stellen voor de absurde en chaotische schoonheid van het leven.

IMG_0049
De hoop is zoekende

De kunst van loslaten

De grenzen van mijn gedachten
Zijn beperkt en gekaderd
Ze houden me vast en in toom
Maar in mijn dromen kan ik ontsnappen

Ik zweef door een absurde wereld
Waar alles chaotisch is en zonder doel
Geen zoektocht, geen bestemming
Alleen de vreugde van het spelen zelf

Mijn emoties en gedachten zijn verboden
Ze beperken me en maken me klein
Maar in deze droomwereld kan ik vrij zijn
Geen hoop, geen angst, geen pijn

Ik dans met de vreemde wezens
Die uit mijn verbeelding zijn ontsnapt
We springen van de ene illusie naar de andere
Zonder zorgen en zonder enige angst

De wereld buiten deze droom Is absurd chaotisch genoeg
Onderwijl in deze surrealistische oase
Kan ik mezelf zijn, zonder leugens of bedrog