Sticker 7cm 2

De essentiële noodzaak van vrijwilligerswerk

Vandaag wil ik jullie graag vertellen over het Vlaamse Kruis, een vrijwilligersorganisatie uit Ieper die zich inzet voor eerstehulpverlening en ziekenvervoer. Het Vlaamse Kruis is een vzw die EHBO-cursussen organiseert, EHBO-hulpposten uitbaat en niet-dringend ziekenvervoer verzorgt. Het is een organisatie waar ik veel bewondering voor heb, want mijn partner Evy is er actief betrokken en dit samen met mijn dochter Neha.

Evy en Neha zijn allebei vrijwilligers bij de mobiele diensten van het Vlaamse Kruis. Dat betekent dat ze regelmatig op pad gaan om preventieve diensten uit te voeren op manifestaties, sportwedstrijden en dergelijke. Ze zorgen er dan voor dat er één of meer ploegen van het Vlaamse Kruis ter plaatse komen om er EHBO-posten te verzorgen. Ze beschikken hiervoor over eigen materiaal en kunnen snel en efficiënt ingrijpen in geval van nood. Ze verzorgen de patiënten gratis en rekenen alleen eventuele vervoerkosten naar de spoedafdeling door.

Evy en Neha hebben een intensieve opleiding gevolgd om vrijwilliger te worden bij het Vlaamse Kruis. Ze hebben een EHBO-cursus voor het brede publiek gevolgd, die jaarlijks wordt georganiseerd door de afdeling Ieper. De lessen zijn zeer praktisch gericht: met behulp van VENUS, de simulanten van het Vlaamse Kruis, worden de geleerde technieken ingeoefend en de ziektebeelden realistisch gesimuleerd. Ze volgen ook continu bijscholing om hun kennis en vaardigheden op peil te houden.

Het Vlaamse Kruis Ieper maakt ook deel uit van het Provinciale rampenplan. Dat wil zeggen dat ze dag en nacht paraat staan om in te grijpen in geval van ramp. Het Vlaamse Kruis Ieper was recentelijk present voor de hulpverlening bij de kettingbotsing in 2013 op de A19, maar eerder ook al bij de ramp met de vliegtuigcrash op de airshow in Oostende en talrijke andere rampen. Elk rampscenario is anders, maar toch worden rampen ook geregeld ingeoefend via rampoefeningen met de hulp van VENUS en al dan niet samen met politie, brandweer, Rode Kruis, ziekenhuizen, bedrijven,….

Ik ben erg trots op Evy en Neha voor hun inzet en engagement bij het Vlaamse Kruis. Ze doen een belangrijk en nobel werk voor de samenleving en helpen mensen in nood. Ik hoop dat jullie door dit verhaal ook meer interesse hebben gekregen voor het Vlaamse Kruis en misschien zelf ook eens een EHBO-cursus willen volgen of vrijwilliger willen worden. Voor meer informatie kunnen jullie terecht op de website van het Vlaamse Kruis Ieper: https://ieper.hvk.be/.

Beste vrienden van Evy en Neha

Wij nodigen jullie graag uit om samen met ons vrijwilliger te worden bij het HVK. Als vrijwilliger bij het HVK kan je je talenten en passie gebruiken om anderen te helpen en te leren helpen. Je maakt deel uit van een enthousiast team dat een verschil maakt in de samenleving.

Het HVK biedt je een boeiende en zinvolle uitdaging, waarbij je jezelf kan ontwikkelen en nieuwe mensen kan leren kennen. Je krijgt ook de nodige opleiding en begeleiding om je taken goed uit te voeren. Bovendien kan je rekenen op de steun en waardering van je collega-vrijwilligers en de mensen die je helpt.

Ben je geïnteresseerd om samen met ons vrijwilliger te worden bij het HVK? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde afdeling of kern van het HVK. Je kan ook meer informatie vinden op de website www.hvk.be. Wij hopen jullie snel te verwelkomen bij het HVK!

Met vriendelijke groeten,

Evy en Neha