2EB55884-04F3-4DD5-8699-69EBA367A585
Copyright JPS (42)

Armoede, onrecht, discriminatie, terrorisme, oorlogen en milieu vervuiling!

Jean Pascal Salomez

Copyright

We ervaren, elke dag meer en meer, een wereld waar intolerantie en geld de boventoon lijken te voeren. De slachtvelden, waar de machtshebbers hun oorlogen beheersen, zijn catastrofaal voor ons, zorgen voor enorme schadelijke bijwerkingen bij mens en natuur. Het gebruik van gevechtsvliegtuigen met snelvuurwapens die munitie afvuren met verarmd uranium of bommen met witte fosfor, de verwoesting van gebouwen en oliebronnen, branden en chemicaliëngebruik zijn allemaal voorbeelden van negatieve invloeden van hun oorlogvoering. Ook hun oorlogen in Syrië en omringende landen zijn zich aan het ontwikkelen tot een regelrechte ramp voor mens, dier en milieu.

Hun nietsontziende bombardementen zijn een blinde wraak, waarbij veel onnodige onschuldigen vallen, zoals kinderen. Miljoenen overleven tussen asbestresten, bouwafval, niet-ontplofte munitie en zware metalen. Door hun vele bombardementen zijn sanitaire systemen en riolen beschadigd, waardoor de rivieren verontreinigd raken. Vogels slaan zwart uit door de rook van kapot gebombardeerde olie-installaties waarmee menige regeringen geld mee probeerden te verdienen. De vernietiging van militaire apparatuur door hun bombardementen verontreinigt de bodem met onder meer zware metalen.

Bestookte chemische fabrieken zijn ware tijdbommen geworden. Lucht, water en bodem zijn verontreinigd, mens en dier wordt verwond of gedood door de meedogenloosheid van regeringen. Noch medische zorg voor de oorlogsslachtoffers, noch maatregelen ter bescherming van het milieu werden tot heden ten dage op doeltreffende wijze genomen.

Dergelijke oorlogshandelingen brengen grote schade toe aan onze natuurlijke leefomgeving. Grote delen van onze wereld hebben door die veelvoud aan oorlogen steeds meer te maken met natuurrampen als orkanen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en droogte. Wanneer hun oorlogen gestreden zijn, de natuurlijke bronnen uitgeput, zal de armoede toenemen, en dat is een goede voedingsbodem voor rebellie en terrorisme. Dit zal uiteindelijk leiden tot nog meer polariserende verhoudingen, velen in de richting van de vijand drijven, en nieuwe conflicten veroorzaken.

De vervuiling, ook de geestelijke, is immers een grotere bedreiging voor de wereld dan hun huidige oorlogen.